سایت مرجع دانلود پایان نامه - تحقیق - پروژه

گرایش: شیمی وفناوری اسانس

 

 

 

عنوان:

 

بررسی تاثیر متیل جاسمونات بر متابولیت­های ثانویه و اثرآنتی­اکسیدانی گیاه نعنا فلفلی ومیزان اسانس آن Mentha piperitaL.

 

 

 

استاد راهنما:

 

سرکار خانم دکتر آزیتا شبرنگی

 

 

 

استاد مشاور:

 

جناب آقای دکتر سعید محمدی معتمد

 

 

 

سال تحصیلی۹۳-۱۳۹۲

 


(در فایل دانلودی نام نویسنده موجود است)
 

 

  فهرست مطالب

 

عنوان                                                                         صفحه
چکیده ۱
فصل اول – کلیات

 

 

 

  • پیشگفتار۳
  • اهمیت موضوع۳
  • اهداف تحقیق ۴

فصل دوم – بررسی متون و مطالعات دیگران در این زمینه
بخش اول  – گیاه شناسی
۲-۱-۱ تیره نعنا ۷
۲-۱-۲ اختصاصات تشریحی تیره نعنا۸
۲-۱-۳ رده بندی گیاه نعنا فلفلی ۸
۲-۱-۴ اسامی مختلف ۸
۲-۱-۵ ریخت شناسی و مرفولوژی گیاه نعنا فلفلی ۹
۲-۱-۶ کشت گیاه ۱۱
۲-۱-۷ برداشت محصول ۱۲
۲-۱-۸ ترکیبات شیمیایی ۱۲
۲-۱-۹ اسانس نعنا فلفلی ۱۳
۲-۱-۱۰ مشخصات ۱۴
۲-۱-۱۱ تاریخچه ۱۵
۲-۱-۱۲ خواص درمانی ۱۵
۲-۱-۱۳ فرآورده های دارویی   L.) Mentha piperita)16
    بخش دوم آنتی اکسیدان ها، فلانوئید ها، فنل ها واثرات آنها
۲- ۲-۱ رادیکال آزاد ۱۸
۲-۲-۲ عوامل مؤثر در تشکیل رادیکال آزاد ۱۹
۲-۲-۳ انواع رادیکال های آزاد ۲۰
۲-۲-۴ رادیکال های آزاد و بیماریها ۲۲
۲-۲-۵ ترکیبات آنتی اکسیدانی ۲۳
۲-۲-۶ آنتی اکسیدانهای طبیعی و اهمیت آن۲۳
۲-۲-۷ نحوه طبقه بندی آنتی اکسیدنها بر حسب عملکرد ۲۴
۲-۲-۸ مکانیسم علمکرد آنتی اکسیدانها محافظ ۲۵
۲-۲-۹ مکانیسم عملکرد آنتی اکسیدانهای شکننده زنجیره۲۷
۲-۲-۱۰ انواع آنتی اکسیدانها از نظر منشأ ۲۹
۲-۲-۱۱ نقش گیاهان به عنوان منابع آنتی اکسیدانی ۳۰
۲-۲-۱۲ کاربرد آنتی اکسیدان‏ها ۳۱
۲-۲-۱۳ فلاونوئیدها ۳۲
۲-۲-۱۴ پراکندگی فلاونوئیدها در طبیعت ۳۳
۲-۲-۱۵ نقش فلاونوئیدها در طبیعت ۳۴
۲-۲- ۱۶ ا نواع فلاونوئیدها ۳۵
۲-۲-۱۷ خواص فیزیکو شیمیایی فلاونوئیدها ۳۶
۲-۲-۱۸ نقشهای بیولوژیک فلاونوئیدها ۳۷
۲-۲- ۱۹خواص درمانی و صنعتی و اثرات فلاونوئیدها ۳۸
۲-۲- ۲۰منابع مهم غذایی ۴۰
۲-۲-۲۱ ترکیبات فنلی ۴۰
۲-۲-۲۲ ساختار شیمیایی ترکیبات فنلی ۴۱
۲-۲-۲۳ جایگاه ترکیبات فنلی و عملکرد آنها ۴۱
   بخش سوم روش های استخراج مواد موجود در گیاهان
۲-۳-۱ تأثیر شرایط اکولوژیک بر مواد و خواص گیاهان دارویی ۴۴
۲-۳-۲ زمان برداشت ۴۶
۲-۳-۳ روش های خشک کردن گیاهان دارویی ۴۶
۲-۳-۴ آسیاب کردن ۴۷
۲-۳-۵ عصاره ۴۸
۲-۳-۶ عصاره تام ۴۸
۲-۳-۷ استخراج مواد گیاهی ۴۹
۲-۳-۸ روش های استخراج۵۰
۲-۳-۹ روش های تصفیه و جدا سازی عصاره ۵۵
۲-۳-۱۰ روش های مختلف تغلیظ عصاره ۵۶
۲-۳-۱۱ روش محاسبه میزان عصاره براساس در صد ۵۷
۲-۳-۱۲ ارزیابی عصاره های گیاهی ۵۷
    بخش چهارم  اسانس و روش های استخراج آن
۲-۴-۱ اسانس چیست  ۵۹
۲-۴-۲ عوامل مؤثر بر کیفیت و کمیت اسانس ۵۹
۲-۴-۳ محل اسانس در گیاه ۶۰
۲-۴-۴ ویژگی فیزیکی اسانس ۶۰
۲-۴-۵ جنس اسانس ۶۱
۲-۴-۶ شیمی اسانس۶۲
۲-۴-۷طبقه بندی اسانس براساس عامل شیمیایی ۶۳
۲-۴-۸ روش های جدا سازی اسانس از گیاه ۶۵
۲-۴-۹ کاربرد اسانس ها و اثرات درمانی  ۶۷
۲-۴-۱۰ عوارض جانبی اسانس ها ۶۹
۲-۴-۱۱ دلیل استفاده از اسانس ها به جای گیاهان دارویی ۷۰
بخش پنجم  متیل جاسمونات
۲-۵-۱ هورمون های گیاهی۷۲
۲-۵-۲ متیل جاسمونات ۷۲
۲-۵-۳ ترکیبات شیمیایی متیل جاسمونات ۷۳
۲-۵-۴ محل تولید ۷۳
۲-۵-۵ روش های کاربرد ۷۴
۲-۵-۶ اثرات متیل جاسمونات در گیاهان ۷۴
فصل سوم  مواد و روش ها 
   بخش اول   مواد و وسایل لازم    
۳-۱-۱ مواد و وسایل مورد نیاز ۷۹
۳-۱-۲ تهیه نمونه ۸۰
۳-۱-۳ نحوه اسپری نمونه ۸۱
۳-۱-۴ جمع آوری و خشک کردن ۸۱
۳-۱-۵ پودر کردن  ۸۲
۳-۱-۶ تهیه عصاره به روش خیساندن(ماسراسیون) ۸۲
۳-۱-۷ اسانس گیری۸۳
۳-۱-۸ مواد و وسایل لازم برای تهیه اسانس۸۳

 

 

۳- ۱-۹ روش تهیه اسانس    ۸۴
    بخش دوم  روش های اندازه گیری
۳-۲-۱ روش اندازه گیری فعالیت آنتی اکسیدانی ۸۷
۳-۲ -۲ روش DPPH 87
۳-۲- ۳تست DPPH 90
۳-۲-۴روش کار تعیین محتوای تام فنلی ۹۳
۳-۲-۵ روش کار تعیین محتوای تام فلاونوئیدی۹۴
فصل چهارم  تحلیل و آنالیز نتایج
۴-۱ نتایج حاصل از رشد گیاه۹۷
۴-۲ نتایج استخراج اسانس ۹۹
۴-۳ میزان عصاره و درصد عصاره ۱۰۰
۴-۴ بررسی نتایج فعالیت آنتی اکسیدانی ۱۰۰
۴-۵ بررسی نتایج حاصل از محتوای تام فنلی عصاره ها ۱۰۶
۴-۶ بررسی نتایج حاصل از محتوای تام فلاونوئیدی عصاره ها۱۰۸
فصل پنجم  بحث و پیشنهادات
۵-۱ بحث ۱۱۲
۵-۲ پیشنهادات ۱۱۶
منابع۱۱۹
چکیده انگلیسی ۱۳۰
ضمائم ۱۳۱
فهرست اشکال
عنوان                                                                                    صفحه
شکل (۱-۲) گیاه نعنا فلفلی ۹
شکل (۲-۲) گیاه نعنا فلفلی به همراه گل آذین آن ۱۱
شکل (۲-۳) عوامل خارجی در تولید رادیکال آزاد ۲۰
شکل (۲-۴)  ساختار موکلولی گلوتاتیون GS 26
شکل (۲-۵) ساختار فلاونوئیدی ۳۲
شکل (۲-۶) ساختار متیل جاسمونات ۷۳
   شکل (۳-۱) نمونه دریافت شده از مرکز تحقیقات ولنجک ۸۰
   شکل (۳-۲) دکانتور های حاصل از چهار گروه برای تهیه ی عصاره ۸۳
شکل (۳-۳) دستگاه کلونجر ۸۴
شکل (۳-۴) ساختار DPPH 88
شکل (۳-۵)واکنش احیا رادیکال DPPH88
شکل(۳-۶)دستگاه اسپکتروفوتومتر ۹۲
شکل (۳-۷)اثر رادیکال DPPH بر غلظت های مختلف عصاره نعنا  فلفلی۹۲
شکل(۳-۸) اثر فولین –سیوکالیتو بر عصاره گیاه نعنا فلفلی۹۴
شکل (۴-۱) میزان رشد نمونه شاهد با آب ۹۷
شکل (۴-۲) میزان رشد نمونه شاهد با الکل۹۸
شکل (۴-۳) میزان رشد نمونه تیمار ۵۰ میکرو مولار۹۹
شکل (۴-۴) میزان رشد نمونه تیمار ۱۰۰ میکرو مولار۱۰۰
شکل (۴-۵) نموداردرصد مهار DPPH در غلظت های مختلف نمونه شاهد با آب۱۰۱
شکل(۴-۶) نمودار نموداردرصد مهار DPPH در غلظت های مختلف نمونه شاهد با الکل۱۰۱
شکل (۴-۷) نموداردرصد مهار DPPH در غلظت های مختلف نمونه تیمار ۵۰ میکرو مولار۱۰۲
شکل(۴-۸) نموداردرصد مهار DPPH در غلظت های مختلف نمونه تیمار ۱۰۰ میکرو مولار۱۰۲
شکل (۴-۹) مقایسه میانگینIC50 ±STD error در نمونه های مختلف شاهدها و تیمارها۱۰۳
شکل(۴-۱۰) نمودار مقایسه میانگین جذب نمونه ها در غلظت مختلف ±STD Error در سطح p*≤۰٫۰۱۱۰۴
شکل (۴-۱۱) نمودارحاصل از منحنی کالیبراسیون استاندارد گالیک اسید۱۰۶
شکل (۴-۱۲)نمودارمیانگین جذب نمونه ها در بررسی محتوای تام فنلی±STD Error 107
شکل(۴-۱۳) نمودار حاصل از منحنی کالیبراسیون استاندارد روتین ۱۰۸
شکل (۴-۱۴) نمودار میانگین جذب نمونه ها در بررسی محتوای تام فلاونوئیدی ±STD Error 109
فهرست جداول
عنوان                                                                                   صفحه
   جدول (۴-۱) میزان اسانس تولید شده۹۹
جدول (۴-۲)میزان عصاره و درصد عصاره۱۰۰
جدول (۴-۳) میانگین IC50 ±STD error 5 در سطحP*≤۰٫۰۵۱۰۴
جدول (۴-۴) میانگین جذب نمونه ها در بررسی محتوای فنلی ±STD error با p*≤۰٫۰۱۱۰۵
جدول(۴-۵) نتایج برحسب mg گالیک اسید درگرم نمونه های عصاره ۱۰۷
جدول(۴-۶) نتایج برحسب mg گالیک اسید درگرم نمونه های عصاره متانولی۱۰۸
جدول (۴-۷) میانگین جذب نمونه ها در بررسی محتوای فلاونوئیدی ±STD error با p≤۰٫۰۱۱۱۰
جدول(۴-۸) نتایج برحسب mg روتین در گرم نمونه های عصاره متانولی۱۱۰

 

چکیده

 

گیاهان منبع غنی از ترکیبات فنلی و فلاونوئیدی هستند که از مهمترین آنتی­اکسیدان­های طبیعی به شمار می­آیند. آنتی­اکسیدان­های موجود در رژیم غذایی به لحاظ محافظت بدن در مقابل استرس اکسیداتیو و حفظ سلامت حائز اهمیت هستند. در این تحقیق به بررسی تأثیر متیل جاسمونات بر محتوای فنلی و فلاونوئیدی و همچنین اثر آنتی­اکسیدانی و ضدرادیکالی گیاه نعنا فلفلی پرداخته می­شود .
روش تحقیق: در این مطالعه نمونه ­های گیاه نعنا  فلفلی به مدت ۷ هفته نگهداری شده و سپس با محرک رشد متیل جاسمونات ۵۰ و ۱۰۰ میکرو مولار مورد تیمار قرار گرفته­اند. در ادامه میزان محتوای تام فنلی و فلاونوئیدی عصاره متانولی گیاه به روش اسپکتروفتومتری تعیین شده و در نهایت فعالیت آنتی­اکسیدانی عصاره گیاه در غلظت­های مختلف با بهره گرفتن از روش مهار رادیکال آزاد ۲ و۲ دی فنیل ۱-پیکریل هیدرازیل DPPH)) اندازه ­گیری شد. تجزیه و تحلیل داده­ ها با نرم افزار SPSS نسخه ۱۶ و روش آزمون آنالیز واریانس انجام شد.
یافته ها: نتایج بدست آمده نشان داد که میزان اسانس حاصل با افزایش غلظت تیمار بیشتر شده و در نمونه تیمار ۱۰۰ میکرو مولارافزایش چشمگیر­تر بود. وهمچنین برای گروه­های شاهد با آب، شاهد با الکل، تیمار ۵۰ میکرو مولارو تیمار ۱۰۰ میکرو مولار محتوای تام ترکیبات فنلی عصاره متانولی گیاه برحسب میلی گرم­های گالیک اسید بر گرم نمونه به صورت  ۰۵/۲۱۶،  ۷۵/۲۲۴، ۴۵/۳۰۴ و ۴۵/۴۳۳ و محتوای تام ترکیبات فلاونوئیدی عصاره متانولی گیاه برحسب میلی گرمهای روتین به گرم نمونه به ترتیب ۲۹/۱۳، ۸۴/۱۳، ۹۹/۱۴ و ۴۶/۱۹میانگین غلظت عصاره در مهار ۵۰ درصد IC50))± Std error به ترتیب ۷۳/۱±۴۱/۸۱ ، ۴۶/۱±۰۵/۷۷ ،۱۱/۲±۸۱/۶۴ و ۵۵/۰±۱۳/۵۸ حاصل گردید.
    نتیجه گیری: این نتایج نشان می­ دهند که محتوای تام فنلی وفلاونوئیدی و نیز قدرت عصاره گیاه در مهار رادیکال DPPH)) افزایش یافته است. بنابراین می­توان با در نظر گرفتن دیگر جنبه­های سلامتی و زیست محیطی از متیل جاسمونات هنگام کشت گیاه نعنا فلفلی استفاده نمود.

 

 

کلید واژه­ها: متیل جاسمونات، نعنا فلفلی، محتوای فنلی، محتوای فلاونوئیدی، اثر آنتی­اکسیدانی

 

فصل اول

 

کلیات

 

۱-۱ پیشگفتار
پیوند انسان با گیاهان همواره با رمز و رازهایی ناشناخته همراه بوده و همیشه انسان سعی نموده تا با بهره گرفتن از اطلاعات پیشینیان و تجربیات علمی وعملی خود رازهای دنیای اسرار آمیز گیاهان راکشف کند. از دوران کهن استفاده از گیاهان دارویی برای درمان بیماریها معمول بوده است و علم شناسایی و استفاده از گیاهان دارویی به قدمت عمر انسان می­رسد. انسان اولیه پس از ابتلا به بیماری در تلاش برای بهبود از محیط اطراف خود مدد می­جسته است و اولین وسیله­ای که به آن متوسل می­شده گیاهان بوده است. این امر سبب شد که در طی زمانهای طولانی به طور تصادفی گیاهانی با اثرات درمانی جالب توجه کشف شوند.

  • milad milad

نظرات  (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی